Test Ungdomstrinnet

Undervisningsopplegget «Hvem ødela livet til klara?» ble i utgangspunktet utviklet for elever på 8. trinn, men har blitt testet på både 9. og 10. trinn, og elevene responderer bra på tematikk og innhold. Opplegget introduserer elevene for problemstillinger knyttet til ufrivillig bildedeling og nettmobbing generelt. 

Historien viser hvordan bilder på nett lett forsvinner ut av eierens kontroll, og de emosjonelle og juridiske konsekvensene av delingen. Vi ønsker å bevisstgjøre elevene på det juridiske aspektet ved ufrivillig bildedeling, men også vise de hvor store personlige konsekvenser det kan ha for de involverte. Målet med opplegget er å illustrere hvor kompleks virkeligheten noen ganger kan være, og hvor lett det er å bidra til nettmobbing, uten at man selv er klar over det.

«Jeg har mange krevende elever, men i denne timen fulgte de virkelig med. De hadde store øyne»

Lærer, 8. trinn

Hvem ødela livet til klara?

I den interaktive historien «Hvem ødela livet til klara?» møter vi Klara på 14 år. Hun er klassens mest populære jente og forelsket i Sebastian – den to år eldre fotballgutten som ALLE vil være sammen med. For at Sebastian skal like henne, føler hun seg presset til å sende ham et nakenbilde. Og det er her dramatikken starter. Gjennom diverse bikarakterer kan elevene følge nakenbildet, og se hvordan og hvorfor bildet blir spredt for alle vinder, og hvilke konsekvenser det får for de involverte. Til syvende og sist blir det opp til elevene selv å bestemme hvem de mener har mest skyld i at bildet kom på avveie, og om livet til Klara virkelig er ødelagt. 

Kom i gang

Når du som lærer har opprettet bruker vil du finne alt du trenger for å gjennomføre opplegget på «Min side» Det første du gjør er å registrere klassen din, og du vil da få en kode som elevene dine skal bruke når de logger seg inn på hvemødelalivettilklara.com for å gjennomføre den interaktive historien hjemme på egne mobiler. På «min side» vil du også selv få mulighet til å teste hjemmeoppgaven, uten å rote til klassens statistikk. (Det er viktig at det kun er elevene som benytter koden som blir generert når du registrerer klassen din) I utgangspunktet krever ikke dette opplegget noen forberedelse, da det kommer som en komplett pakke, men vi anbefaler lærere å se den interaktive historien slik at de er bedre rustet til å lede klasseromsundervisningen.

På siden vil du også finne informasjonsskriv til foreldre.

Hjemmeoppgaven

Når elevene har fått koden, kan de gå inn på hvemødelalivettilklara.com. Den interaktive historien er i utgangspunktet utviklet for mobil, men kan sees på alle type enheter som har en internettforbindelse. Historien består av filmer, spørsmål som genererer statistikk til klasseromsundervisningen, fiktive some-tråder elevene kan snoke i, og en chatsimulator hvor elevene kan chatte med karakterene i historien. Historien tar ca 40 min å gjennomføre.

I den første delen av historien blir vi kjent med Klara som planlegger bursdagsfesten sin, og det eneste hun vil i hele verden er at Sebastian skal komme. Sebastian på sin side, er ikke så fryktelig interessert i Klara, men han lar seg overtale av kompisen jakob til å be henne om nede, da hun jo åpenbart er keen på ham.

Elevene må selv chatte med Klara på Sebastians vegne i en chatsimulator, og forsøke å overtale henne til å sende en nude. Klarer de det? Hva må Sebastian si for å få henne til å sende?

Når elevene har fått Klara til å sende Sebastian et nakenbilde av seg selv, fortsetter historien, og elevene kan gå inn i karakterenes innbokser og fiktive some-tråder for å se hvordan bildet spredte seg, og hvordan det til slutt endte opp på en anonym Instagramkonto. Det store spørsmålet er: hvem postet bildet, og hvorfor?

I den andre delen av historien møter vi Veronica, som går i parallellklassen til Klara. Veronica er et «utskudd» og har blitt mobbet av Klara helt siden barneskolen. Når tilfeldighetene fører til at nakenbilde av Klara til slutt ender opp hos henne, får hun plutselig mulighet til å hevne seg på hun som har gjort livet hennes så vanskelig. Skal hun poste bildet? Og vil hun i så fall komme unna med det?

Det ene fører til det andre, og selv om ingen i utgangspunktet mente at bildet skulle komme på avveie, er det plutselig over alt. Foreldrene til klara anmelder hendelsen, og så starter jakten på de skyldige. Alle involverte ender opp med å måtte ta sin juridiske straff i tråd med norsk lov og politiets prosedyrer, men det er likevel de emosjonelle konsekvensene som blir den største prisen å betale. 

I denne historien er det ingen vinnere, bare tapere, og elevene blir nødt til å ta stilling til hvem de mener hadde mest skyld, og hvordan denne situasjonene kunne vært unngått.  

I klasserommet

På «Min side» kan du som lærer se hvor mange av elevene som har gjennomført hjemmeoppgaven og starte selve klasseromsundervisningen. Opplegget i klasserommet kommer i form av en presentasjon du skal vise på storskjerm, med tilhørende undervisningsnotater til deg som lærer. (Du kan laste ned og skrive ut notatene på «Min side») Presentasjonen består av en oppsummerende film som skal minne elevene på historien de har sett hjemme, statistikk som viser hva elevene svarte på de ulike spørsmålene, samt diverse huskeregler og råd. Målet med klasseromsundervisningen er at elevene gjennom å diskutere hendelsesforløpet i vår fiktive historie, skal bli bedre rustet til å håndtere lignende situasjoner i det virkelige liv.

Du finner alt du trenger av diskusjonspunkter og fakta om både bildedeling og nettmobbing i undervisningsnotatene, men du står selvfølgelig fritt til å tilpasse denne informasjonen til din klasse.

Hvor lang tid du ønsker å bruke blir opp til deg, men opplegget er beregnet for to skoletimer:

Skoletime 1

  • Diskusjon i plenum: Juridiske og emosjonelle konsekvenser av bildedeling

Skoletime 2

  • Diskusjon i plenum: Nettmobbing
  • Praktisk oppgave: Hvordan kunne historien fått en lykkelig slutt?

Vår erfaring tilsier at elevene ofte blir slitne etter en skoletime med diskusjon, og derfor anbefaler vi at elevene får en god pause før de eventuelt tar fatt på time nummer to. 

I siste del av klasseromsundervisninga får elevene spørsmålet: «Hvordan kunne historien fått en lykkelig slutt?» Denne oppgaven kan løses som en diskusjon, enten i grupper eller i plenum, men også som en praktisk oppgave ved at elevene feks skriver, filmer eller spiller ut en lykkelig slutt.

Lykke til!