Atle Lie McGrath tar kampen mot mobbing

Alpinstjernen Atle Lie McGrath tar fart utenfor løypene som ambassadør for BRUK HUE – et initiativ som bekjemper mobbing og utenforskap blant barn og unge.

Atle Lie McGrath, en av Norges mest lovende alpinister, er kjent for sine sterke prestasjoner i verdenscupen. Men det er ikke bare i bakken han gjør en forskjell. Som ambassadør for BRUK HUE bruker Atle sin posisjon til å kjempe mot mobbing og ekskludering – et engasjement som springer ut fra hans egne erfaringer med hvor viktig det er med et godt miljø i idretten.

– Jeg har bare gode opplevelser fra Bærums Skiklubb Alpint, der jeg startet som niåring. Jeg så heller ingen av mine lagkamerater oppleve mobbing eller utenforskap, forteller Atle.

Selv om hans egne erfaringer har vært positive, vet han at mange barn og unge opplever noe helt annet. Derfor ønsker han å bidra til at idretten blir en trygg arena for alle.

BRUK HUE i kampen mot mobbing

BRUK HUE er et gratis undervisningsopplegg som retter seg mot nettmobbing og utenforskap. Dessverre er mobbing fortsatt en utfordring, både på nettet, i skolegården og på fritidsarenaer. Ifølge en undersøkelse fra prosjektet sier 6 av 10 ledere i frivillige organisasjoner at de har observert mobbing i idretten. Som toppidrettsutøver forstår Atle hvor viktig det er med trygge omgivelser.

Jeg håper jeg hadde hatt mot til å si fra til foreldrene mine eller til en trener hvis jeg hadde sett noen bli mobbet, sier han.

Sosiale medier og utfordringer

For mange unge kan sosiale medier være en kilde til både fellesskap og frustrasjon. Atle fikk selv tilgang til sosiale medier senere enn mange av sine jevnaldrende, noe han i dag ser på som en fordel.

Jeg var en av de siste i gruppa mi som fikk tilgang til sosiale medier fordi foreldrene mine var strenge på aldersgrensen. Jeg husker jeg synes det var litt dumt da, men i ettertid har jeg vært glad for å ha færre flaue ting å slette, sier han.

I dagens alpinlandslag er det klare regler for mobilbruk, noe Atle mener bidrar til å styrke samholdet i gruppa.

– Det er ikke lov å bruke mobil når vi spiser eller har møter, og den er kun tillatt på trening hvis det er relevant for treningen.

Et forbilde i bakken – og utenfor

Atle oppfordrer barn og unge som opplever mobbing til å søke støtte.

Si fra til foreldrene dine, en trener, eller en annen voksen som du stoler på! Så hjelper de deg å ta tak i situasjonen. Mobbing er aldri greit, og er ikke noe du skal håndtere alene, understreker han.

For de som føler seg trygge nok, anbefaler han også å si fra direkte til den eller de som mobber. Verdensklassealpinisten og ambassadøren for BRUK HUE er opptatt av å bruke sin stemme for trygghet og inkludering.

Vi har alle et ansvar for å skape trygge miljøer, enten det er i idretten, på skolen eller på nettet. Sammen kan vi gjøre en forskjell, avslutter han.

Dette er BRUK HUE

  1. Et gratis undervisningsopplegg som forebygger nettmobbing og utenforskap blant og unge.
  2. Inneholder en 30 minutter lang fiksjonsfilm som følger en vennegjeng, og viser hvordan en konflikt kan spre seg mellom ulike arenaer.
  3. Etter filmen diskuterer deltakerne temaer som mobbing og inkludering.
  4. Lag og organisasjoner som gjennomfører Bruk Hue, er med i trekningen av 25 000 kroner.
  5. Alle som gjennomfører Bruk Hue kan bli med i trekningen av 25 000 kr til sitt lag eller organisasjon. 

Publisert: 3. desember 2024