Når 1500 barn og foreldre, fire skoler og tre idrettslag slår seg sammen for å bekjempe utenforskap og bygge samhold, er BRUK HUE er ett av verktøyene som brukes.
På Hundsund kunstgressbane på Fornebulandet i Bærum kommune står en lastebil uten vegger. På lasteplanet står rektor og Marianne Andrews Ratvik i rosa refleksvest og roper i mikrofonen: – Det er så koselig å se dere! Velkommen til avspark for «Grønt Kort»!
Foran henne er et hundretalls barn, foreldre, lærere og trenere fra skolene Snarøya, Lysaker, Oksenøya og Storøya, samt tre idrettslag samlet. Noen kjenner hverandre fra før, men mange er nye for hverandre. Fellesnevneren er at de bor på Fornebulandet, en relativt ny bydel i Bærum kommune. Denne ettermiddagen møtes de for å markere avsparket for et treårig prosjekt i regi av flere lokale pådrivere. Målet: å gjøre det enda bedre å bo på Fornebulandet.
– Vi lanserer «Grønt Kort» som er felles kjøreregler for hvordan vi vil ha det når vi er sammen, enten det er på skolen, på idrettsbanen, eller på nett. Både barn, unge og foresatte har vært med i utviklingen av kjørereglene våre, og vi skal fortsette å utvikle de sammen. Vi skal gi oppmerksomhet til det som vi ser at funker og det vi vil ha mer av, sier Marianne.
Nytt samhold i ny bydel
Etter at Oslo Lufthavn, Fornebu ble nedlagt i 1998 har halvøya i Oslofjorden vært preget av utbygging og tilflytting. Over 8000 mennesker bor på ganske få kvadratkilometer og bygger sammen et helt nytt lokalmiljø. Det kan også ha sine utfordringer, erkjenner ordfører Bærum kommune ordfører Lisbeth Hammer Krog.
Vanligvis har jeg på meg ordførerkjedet bare når vi åpner en ny skole eller et nytt sykehjem, men dette er et så viktig og verdifullt initiativ at jeg ville ha det på meg i dag, sier hun.
– «Grønt Kort» signaliserer innenforskap og fellesskap, det motsatte av egoisme. Og det trenger vi i vår tid. Det sies at det trengs en landsby for å oppdra et barn. Fornebumiljøet har alle muligheter til å få dette til, sier hun.
Frivilligheten som inkluderingsmaskineri
BRUK HUE er et program utviklet av Telenor og Røde Kors som hjelper skolen og frivilligheten til å diskutere og ta tak i mobbing og utenforskap på tvers av barnas arenaer. Både ordføreren og lærerne er godt kjent med BRUK HUE. Bærum kommune var nemlig en av samarbeidspartnerne da BRUK HUE FOR SKOLEN ble utviklet, og mange av skolene bruker programmet jevnlig.
Nå er det idrettslagenes tur til å gjøre seg kjent med mulighetene som ligger i verktøyet BRUK HUE FOR FRIVILLIGHETEN. En som er klar for å dykke ned i verktøykassa er leder i Oksen IL, Erlend Wærum.
Dette er i tråd med det idrettslaget vårt står for. Vi vil fokusere på det som er positivt, i stedet for det som er negativt. Jeg er veldig glad i idrett generelt, men særlig den idretten som klarer å inkludere de som ikke alltid har startnummer på brystet eller som scorer mål. Det er så mange andre verdier enn resultatet på banen, sier han.
For Erlend Wærum og resten av ildsjelene er klar over hvilket viktig prosjekt de er en del av.
-Her på Fornebu bygger vi et helt nytt samfunn med enorm befolkningsvekst på veldig kort tid, et slags prøveprosjekt. Det kommer med noen utfordringer og da er lagbygging ekstra viktig, både for det enkelte laget, men også for hele samfunnet rundt, som jo også skal bli ett lag, sier Wærum.
Fotballen er med
En som heier på initiativet på Fornebulandet er Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karl Petter Løken. Han har både spilt fotball og jobbet i dette nærmiljøet. Norges Fotballforbund er også samarbeidspartner i BRUK HUE.
– Fotballen har aldri vært større enn nå. Hver tredje nordmann oppgir å være opptatt av, eller ha en rolle, i fotball. Dette engasjementet kan bety så enormt mye for et nærmiljø når man får til et godt samspill mellom idrett, skole og hjem. Alle må med for å skape trygge oppvekstmiljø. Vi i fotballen heier alt vi kan på Fornebulandet, sier han.
Blir du inspirert av gjengen på Fornebulandet?
Sjekk ut BRUK HUEs verktøykasser for skole og frivilligheten!
Publisert: 29. september 2024