Fotballtrener Magne tok grep:
Det er ikke alltid like enkelt å få tenåringer til å prate om følelser eller vonde ting. Med antimobbeverktøyet BRUK HUE har mange fått hjelp.
– Det viktigste er ikke alltid å vinne fotballkamper. Klarer vi å skape et godt miljø for barn og unge, slik at de ønsker å fortsette med idretten, så kan det være den viktigste kampen å vinne, forteller Magne Brun (50).
Han er tenåringspappa, lærer på videregående og fotballtrener for et guttelag på Stange.
Det var gjennom lærerjobben at Magne først fikk øynene opp for antimobbingsverktøyet BRUK HUE – utviklet av Telenor og Røde Kors. Verktøyet er helt gratis og enkelt å bruke, og det gir lærere, foreldre og folk i frivilligheten muligheten til å prate med barna om utenforskap og mobbing på et dypere nivå.
– Det som skjer i sosiale medier eller foran gaming-skjermen, er vanskelig for oss trenere å fange opp. BRUK HUE ga oss mulighet til å diskutere og reflektere rundt hva som skjer både på og utenfor banen, fortsetter han.
– Vi startet med å se filmen, før vi hadde en samtale om innholdet i den. Jeg opplevde at guttene åpnet seg og engasjerte seg i temaet.
Filmen Magne refererer til, er en halvtimes spillefilm produsert for BRUK HUE i regi av Telenor og Røde Kors.
Gjennom filmen følger man en vennegjeng som går på skole sammen, gamer sammen og spiller fotball sammen. En konflikt oppstår på én arena – som igjen fører til utenforskap og mobbing på andre arenaer.
Å ta i bruk dette verktøyet og la barna diskutere situasjoner de selv kan kjenne seg igjen i, har vært svært nyttig for mange. Hittil har over en halv million barn, lærere og trenere gjennomført BRUK HUE.
– Vi har brukt det vi har lært i konkrete situasjoner i etterkant. Hvis noen slenger med leppa på banen, så tar vi gjerne en prat om at vi må bruke huet. Det som kanskje bare er ment som tull, kan oppleves sårende. Det har gutta blitt veldig bevisste på, forteller treneren.
Magne mener at trenerteamets innsats for å motvirke utenforskap og mobbing er avgjørende for at et lag holder sammen.
– Et dårlig miljø kan være årsak til frafall i idretten. Det står og faller på trenerrollen, egentlig. Vi må være til stede, være tydelig voksne og fange opp ting, sier han.
Viktig at flere tar kampen
Å motvirke utenforskap og mobbing kan være avgjørende for at barn og unge vil fortsette i idretten. Krubeal, Mikkel og Sondre har spilt på Stange fotballag siden de var små, og det gode sosiale miljøet er en viktig grunn til at de ønsker å fortsette.
– Jeg tror alle på laget har det ganske bra, og det er nok derfor vi fortsatt er så mange spillere. Man spiller jo ikke på et lag hvor man har det vondt, sier Sondre.
– Det er ikke noen god følelse å holde noe vanskelig inni seg over lengre tid, sier Mikkel.
De mener BRUK HUE har vært og er viktig for det sosiale samholdet på laget. Og de synes flere idrettslag bør ta i bruk verktøyet, så flere kan lære det de har lært.
– Vi har lært oss å tenke oss om før vi sier eller gjør noe, fordi alle tar til seg ting forskjellig, sier Krubeal.
Gutta er også opptatt av at alle på laget skal inkluderes. Ingen skal stå alene.
– Alle har ikke like mange venner. Det er noen som har veldig mange, og noen som har bare en eller to. Så det er viktig at alle alltid har hvert fall én venn å gå til, sier Mikkel.
Vant 25.000 kroner
I år vant fotballaget BRUK HUE-prisen, som er en trekning blant alle som gjennomfører BRUK HUE. Det er penger som kommer svært godt med i en ellers dugnadsfinansiert idrett.
– Det var en veldig hyggelig overraskelse, og det skal brukes på utenlandscup til neste år, forteller treneren.
Publisert: 21. mars 2024