Frivilligheten har veldig god nytte av BRUK HUE 

Sååååå mange barn og unge fikk BRUK HUE-opplevelsen da de var samlet til ski-helg på Geilo.

Det er ikke bare skolen og lærerne som har ansvar for antimobbe-arbeidet i Norge. Det har tusenvis av frivillige lag og organisasjoner skjønt – for de har tatt i bruk undervisningsverktøyet BRUK HUE. Sjekk ut om dette kan være noe for DIN gjeng!

Uten frivilligheten stopper Norge blir det sagt – men uten barn og unge som vil være med på fotball, ski, speider eller 4H, har vi heller ingen frivillighet. Vi vet at mobbing og utenforskap kan føre til at barn og unge slutter på sine fritidsaktiviteter. 7 av 10 ledere i frivilligheten sier at de ikke har verktøy for inkludering. Derfor har BRUK HUE utviklet et eget gratis verktøy nettopp til denne målgruppen.

Ildsjelene tar utfordringen

-Vi er glade og stolte over at tusenvis av trenere og ledere i frivilligheten har kastet seg inn i det som kanskje er en litt ny rolle for mange, nemlig å snakke om sensitive tema som mobbing og utenforskap. De som har gjort det, forteller oss at det har vært verdt innsatsen, samholdet på laget er styrket, og lederne får et bedre innblikk i barnas konflikter. Nå må vi få enda flere ledere og trenere til å prøve BRUK HUE, sier prosjektleder i Telenor, Per Anders Vold.

Hva er opplegget? 

BRUK HUE er utviklet av Telenor og Røde Kors som et digitalt undervisningsverktøy som tilbys gratis til alle frivillige lag og organisasjoner. Opplegget er enkelt å ta i bruk, lett tilgjengelig på nett, og gratis for alle.

Du viser barna den 30 minutter lange fiksjonsfilmen GAME OVER, enten i plenum på storskjerm, eller du ber barna se den selv på mobilen, eller hjemme. I filmen følger vi en vennegjeng som både går på skole sammen, gamer sammen og spiller fotball sammen. I filmen oppstår det en konflikt på én arena, som igjen fører til utenforskap og mobbing på andre arenaer.  

Når deres møtes, enten på klubbhuset eller på banen, snakker dere om disse konfliktene. Til å styre diskusjonen bruker du BRUK HUE-håndboken som du laster ned der du finner filmen.

Se denne filmen for flere tips til hvordan dere kan komme i gang:

Dette er noen av tilbakemeldingene:

Veldig bra video og presentasjonsmateriale som trigget mange diskusjoner. Enkelt å plukke opp tema fra videoen og konkretisere problemstillingene for vår gruppe.

Austrått IL J2009

«Veldig fine opplevelser. Det var en film som fanget oppmerksomheten. Gutta satt stille og helt oppslukt i 30 min.»

KFUM Oslo G2010
Aleks tar bilder i fotballgarderoben. Fra Filmen Game Over.

Samtalen og diskusjonene etterpå var mer utfordrende. Ved å «gå utenom manus» og bruke filmen som bakteppe ble det imidlertid en god prat og en viss enighet om hvordan vi ønsker å ha det internt i laget og at vi kan bli bedre på å tenke over hvordan man snakker til hverandre og behandler hverandre i et lag.

Borgen IL G2009

Hva førte BRUK HUE-opplegget til? 

Det er vårt felles mål at barn og unge skal ha det bra – uansett på hvilken arena de er. Derfor er vår tilnærming å se alle disse arenaene under ett. Skal vi klare å redusere mobbing drastisk, og øke inkludering, også på nett, trenger vi en nasjonal dugnad der så mange som mulig er med. Vårt budskap er det samme overalt: Bruk hue, bruk hjertet og bruk stemmen! Det var godt å se at mange lag plukket opp disse budskapene i sine tilbakemeldinger: 

Det ble veldig mye diskusjon om samhold og at dette var veldig viktig for gruppa for at alle skal føle tilhørighet og ingen skal stå alene😀

Gymlek 2018

Opplevelsen var nyttig og jentene fikk mye å tenke på. Jeg opplever at vi bevisst har brukt hue, stemmen og hjertet til å snakke positivt og inkludere alle.

Frøyland IL J2011

Diskusjonspunkter

  • Hva tenker dere om bildet som Aleks poster?
  • Hva tenker dere om at han poster det?
  • Har Aleks lov å poste dette bildet?
  • Hva betyr det at en av guttene står i baroverkropp? Er det da et nakenbilde?
  • Tror dere han har spurt de andre?
  • Hvordan kan man spørre om lov?
  • Hvordan sier man nei hvis man ikke vil?
  • Hvis han var alene på bildet da?
  • Hva med det han skriver da?
Eksempel fra BRUK HUE-håndboken

Svært bra opplegg. Vi laget vår egen kortversjon og lot spillerne diskutere utvalgte spørsmål i grupper. Til sist hadde vi en runde i plenum om hvordan gruppene mente vi kunne bli et bedre lag i 2024 gjennom å tenke ut tiltak relatert til tematikken. 

Frøyland IL J2011

Ett veldig kjekt verktøy. Det er ofte vanskelig for klubber og vise konsekvenser til unge da vi ofte havner i store diskusjoner med foreldrene til de involverte. Filmen Game Over hadde en fin fremstilling på at problemene ikke bare oppstår og holder seg på en arena, men dras videre i skole, idrett og fritid. Jeg tror mange barn kan kjenne seg igjen i denne filmen og alle sidene/rollene den viser. 

Selbjørn IL

Hvorfor er det så vanskelig for Aleks å si ifra?

  • Er det vanskeligere for gutter å snakke om følelser??
  • Hvorfor?
  • Sier gutter og jenter fra på ulike måter?
  • Hvordan?
Eksempel fra BRUK HUE-håndboken

Dette var en positiv opplevelse. Vi delte gutta inn i grupper, hvor de svarte på de fleste av spørsmålene samt noen tilleggsspørsmål. Flere hadde gode refleksjoner som vi håper har satt i gang en prosess hos gutta som vi trenere/lagleder skal hjelpe de videre med. Vi hørte hver gruppes refleksjon på hvert spørsmål. Jeg tror også at det ga spillerne en bedre forståelse da vi belyste flere sider av en situasjon. Vi har også utnevnt tre av gutta som trivselsledere, disse har et ekstra ansvar for å inkludere lagkamerater både på og utenfor banen. Takk for jobben dere har gjort med Bruk hue!

Borgen IL G2009

Det skjer en del mobbing og utestengelse i frivilligheten

Hvor stort kan problemet egentlig være? Ganske stort, faktisk. I en undersøkelse vi i BRUK HUE har gjennomført (2022), sier 6 av 10 ledere og trenere i frivilligheten at de har observert mobbing eller utestenging i barns fritidsaktiviteter. Det som I TILLEGG er urovekkende, er at så mange som 7 av 10 ledere/trenere sier at de ikke har verktøy eller er usikre på om de har verktøy til å håndtere mobbing og utestengelse

Heldigvis vet vi at BRUK HUE fungerer. Det handler bare om å ta det i bruk på denne arenaen også. Da blir det større trykk i frivillighetens arbeid med å forebygge og håndtere utfordringer knyttet til nettmobbing, nettvett og utenforskap.  

Er dette noe for ditt lag eller din organisasjon?

Publisert: 6. august 2024